Bruksvallarna

Bruksvallarna är Sveriges centrum för längdskidåkning. Landslaget syns ofta i spåren eller på rullskidor om sommaren. Byn är högt belägen och ligger på 700 meter över havet. Höjden i kombination med den rikliga nederbörden gör hela området väldigt snösäkert. Säsongen brukar börja i slutet av oktober och hålla på till slutet av april. Oftast går det bra att åka skidor på skaren in i maj. Här finns 300 km preparerade längdspår och 450 km rösade leder med stor variation och svårighetsgrad.

Det finns flera omkringliggande liftsystem för utförsåkning. Närmast ligger Ramundberget med mycket natursnö i vacker fjällmiljö. Samma liftkort gäller även för Funäsdalsberget, Kappruet, Ramundberg, Tänndalen och Tännäskröket.

Skidbussen går mellan Ramundberget och Fjällnäs och kör er mellan anläggningarna eller tillbaka från Tänndalen efter en tur tvärs över fjället.

Närmaste STS-fjällstuga är Fältjägaren. Helags fjällstation ligger inte heller långt bort. Antingen tar man sig dit på turskidor eller på skoter. Och vill man åka någon annanstans finns det över 60 mil skoterleder i området som mestadels hålls åtskilda från längdspåren.